Crisis voor Beginners

5 dames – 3 heren

Het gezin Desmet bestaat uit vader (NOUD), moeder (YVETTE) en dochter (LIDWIEN). Ze wonen in een chique buurt in een mooi en riant huis. In het begin lijkt alles koek en ei, maar dan staat er zomaar opeens een circus in hun achtertuin (“nee, op de parkeerplaats achter onze tuin”) en dan blijkt dat 

alles anders is dan het leek. De keurige buurt verzet zich heftig en rigoureus tegen de aanwezigheid van het circus (SUUS Verlinde neemt hierin het voortouw: “voor je het weet heb je een wietplantage tussen de begonia’s en is je dochter zwanger van een trapezewerker”). Dochter Lidwien (ze heeft ADD en “is niet helemaal gelukt”) is gebiologeerd  door de ingehuurde beveiligingsbeambte (BENNIE Hummel) die zich bedient van een zeer uitgebreide vocabulaire (heel veel moeilijke woorden). Buurvrouw MILDRED is geïnteresseerd in het lijf van NOUD, vooral ook omdat haar man – na zijn ontslag – er met zijn secretaresse vandoor is … maar NOUD en haar echtgenoot waren collega’s en zij zijn tegelijkertijd ontslagen (’t is immers crisis). Alhoewel dit twee weken geleden is gebeurd weet YVETTE nog van niks. Intussen maken we kennis met vader (RICARDO) en dochter (TESSA) Toppoli van circus Toppoli, vader is de circusdirecteur (liever clown) en TESSA de clown (liever directeur).

Het verzet tegen het circus groeit. Geheimen worden vervangen door andere geheimen. En op een gegeven moment brandt er een circuswagen af … brandstichting. Velen lijken een motief te hebben om zo’n wagen in de fik te steken. Gelukkig neemt BENNIE de taak op zich om de dader te vinden. Tijdens zijn speurtocht worden relaties duidelijker, heftiger en eindigen voor ze goed en wel begonnen zijn. 

Aan het eind van het stuk weten we wie de brand heeft aangestoken, zijn we blij dat de dader niet gepakt zal worden, begrijpen we dat de crisis menigeen aanzet tot ‘creatief zakendoen’ en weten we dat lachen goed is.

Een blijspel met scherpe kantjes, onverwachte ontwikkelingen, een origineel en spannend plot en een mooie dosis ontroering. Al met al een rijk verhaal over mensen die verliezen dat eindigt met hoop zonder iedereen gelukkig te maken …  “een blijspel met een bite”.