Het Kanon van Navarone

8 vrouwen-5 mannen

samenvatting

Het gehele stuk speelt zich af op de afdeling chirurgie [?] van een ziekenhuis. De baas op de afdeling is dokter Cobie de geus – tenminste de eerste twee bedrijven. De jonge dokter “die het nog moet leren” heet Sep Bavels; in de eerste helft onzeker en onhandig. 

In de eerste helft zien we hoe het verkeersslachtoffers Nicolet en Teun het vergaat [zaten bij elkaar in de auto – had Teun een buitenechtelijke relatie?] en maken we kennis met de ‘galbak’ Rebekka en haar ‘gezellige’ zus Klaske. Er gaan wat dingen mis dus is het handig dat er een letselschade advcaat in de hal van het ziekenhuis zit [op waarheid gebaseerd] en Geurt Drost is dan ook een graag geziene gast op de afdeling. Verder is er nog een Turkse schoonmaker die Yusuf heet [en dus niet Achmed] maar luistert naar de naam Brammert. Al met al gebeurt er veel. Zuster Wuppie probeert de verzorging af te stemmen van de persoonlijke behoeftes van patiënten , dokters  en cliniclown Helder. Uiteraard is er sprake van ‘team-verpleging’ diëtiste Jo en fysiotherapeute Mo doen hun best om ieders gezondheid zeker te stellen. Oetske bezoek haar man Teun en is een bezoeking voor iedereen. De grote vragen van de eerste twee bedrijven;

 wat voor complot smeden Wuppie en Helder en waarom hebben ze daar Sep bij nodig?

 zijn Jo en Mo echt gek – en spreken gekken altijd de waarheid?

 wie is het kanon van Navarone?

 zijn spritsen oorzaak van de galsteen?

 gaat Oetske Nicolet wurgen.

Het derde bedrijf speelt ¾ jaar later. Er zijn dingen verandert. Sep is een overwerkte, hooghartige, rijke, idiote [?] arts geworden. Oetske heeft met haar Teun een soort wapenstilstand getekend en laat zich – cadeautje van manlief – een beetje verbouwen en ligt dus in het ziekenhuis. Zuster Wuppie is ziek, maar wordt even later in blakende gezondheid opgereden. Jo en Mo zitten gedwongen opgenomen op de afdeling psychiatrie. Dokter de Geus heeft bewondering voor collega Bavels, maar maakt zich ook zorgen over hem – hij doet wel steeds vreemder. Rebekka en Klaske komen af en toe nog even wat zaakjes regelen met Geurt en Brammert en Nicolet houden zich bezig met ‘persoonsbeveiliging’ Het kan niet goed gaan. Het mag niet goed gaan. De rijkdom van Sep blijkt het gevolg van een illegale orgaanhandel [ooit bedacht door Wuppie en Helder]. Dat mag niet, dat kan niet … maar toch … misschien wel makkelijker dan het jatten van een zak dropjes bij de plaatselijke super. Pas maar op.

Een stuk met veel verwikkelingen, slapstick effecten, snelle en soms zelfs intelligente humor en verschillende, mooi verweven, verhaallijnen.

Indeling

1e bedrijf – ziekenhuiszaal – late middag

2e bedrijf – ziekenhuiszaal – kwartiertje later

PAUZE

3e bedrijf – ziekenhuiszaal – ¾ jaar later – vroege avond  volgende ochtend [zie regie opmerkingen]

Toneel

Een ziekenhuiszaal met drie bedden.

 

Rolverdeling

vrouwen

     MONEKE Wetering: fysiotherapute – zus van JOCELYN.

     REBEKKA Schilder: “de galsteen”

     COBIE de Geus: dokter de Geus; chirurg en hoofd van de afdeling

     NICOLET Donders: verkeersslachtoffer, zat in de auto bij TEUN

     JOCELYN Wetering: dietiste – zus van MONEKE

     OETSKE Eikelmans: vrouw van TEUN – zij is de telg van de stinkendrijke familie Eikelmans; koekfabrikant

     KLASKE Schilder: breiende zus van REBEKKA

     WUPPIE: zuster Wuppie!

mannen

     BRAMMERT: prive detective

     GEURT Drost: letselschade advocaat en buurman

     SEP Bavels: zaalarts

     TEUN Eikelmans: verkeersslachtoffer – heeft achternaam van vrouw overgenomen – echtgenoot van OETSKE

     HELDER: cliniclown en in het dagelijks leven verpleegkundige