Is Goed

 5 dames – 5 heren

Korte Inhoud

De ouders van Noortje wonen in een mooi en groot huis, maar ze zijn platzak. De zaak van Noortje’s vader (Winand van Baarle) is failliet. Winand gaat aan de drank en de moeder van Noortje (Puk) zoekt een meer structurele oplossing. Zij lijkt deze gevonden te hebben in het huwelijk van haar dochter met Jan-Willem. De ouders van deze Jan-Willem zijn al 1,5 jaar op een wereldreis op hun eigen zeiljacht. Die moeten dus wel veel geld hebben. Het huwelijk tussen Noortje en Jan-Willem moet dus een succes worden. Erkan Örücü (“klussen Turk”) is ingehuurd om de balzaal (= de grote hal) op te knappen (behangen, verwarming herstellen e.d.). Erkan gaat ook trouwen – zijn bruid (Acelya Azdural) heeft hij slechts op een onduidelijke foto gezien; ook dit huwelijk is een idee van de familie, en niet van de betrokkenen zelf. Maar binnenkort staat ze voor de deur.

Ook Loet van der Swan is ingehuurd om van het huwelijk een succes te maken, hij is immers een “weddingplanner”. Margje is de vriendin en getuige van Noortje, voor het gemak logeert ze bij de “van Baarletjes”. De ouders van Jan-Willem (Hanneke en Gijs Gagel) komen met iedereen kennismaken. Het is belangrijk dat ook Winand een goede indruk maakt. Helaas, op het moment suprème is hij straal bezopen. De oplossing lijkt eenvoudig; Erkan neemt de plaats in van Winand (en vice versa). De gevolgen van deze “oplossing” zijn minder eenvoudig.

Acelya komt aan en verwacht dat Winand (hij speelt immers Erkan) de vader van haar kinderen wordt. De ouders van Jan-Willem blijken ook geen geld te hebben. Jan-Willem brengt een nacht door bij Margje (“geen details”). De vader van Jan-Willem is van boord gekomen met enkele bijzondere opvattingen en attributen aangaande ‘de liefde’. Iedereen twijfelt aan het nut en de wenselijkheid van het aanstaande huwelijk en tot overmaat van ramp twijfelt Jan-Willem aan zijn ‘natuur’.

Uiteindelijk gaat het huwelijk tussen Noortje en Jan-Willem dan ook niet door … maar een ander huwelijk lijkt zich aan te kondigen.

Een multicultureel kluchtig blijspel met hilarische momenten en veel mogelijkheden voor spelers en regisseur.

Rolverdeling

     ERKAN Örücü: Turkse klusjes man.

ACELYA Azdural: Beoogde bruid van Erkan.

WINAND van Baarle: Vader van Noortje, failliet en dus aan de drank.

PUK van Baarle: Moeder van Noortje.

NOORTJE van Baarle: Beoogde bruid van Jan-Willem.

MARGJE van der Sluys: Vriendin van Noortje.

GIJS Gagel: Vader van Jan-Willem.

HANNEKE Gagel: Moeder van Jan-Willem.

JAN-WILLEM Gagel: Jan-Willem Gagel.

LOET van der Swan: De ‘nichterige’ homofiele weddingplanner.