Straf

 9 personen: 1 – 8 mannen & 8 – 1 vrouwen

Samenvatting

Het stuk speelt zich af in een niet nader te noemen verzorgingshuis; op de kamer van Anton Velsen. Anton heeft sinds zijn verhuizing naar dit verzorgingshuis geen woord meer gezegd en heeft zich stevig genesteld in een rolstoel. Het is niet helemaal duidelijk hoe het komt dat Anton zich zo afhankelijk opstelt, de overijverige huisarts [Marja] heeft hier wel verschillende theorieën over maar oplossingen van haar kant geven weinig verbetering. Anton’s dochter [Thelma] bezoekt haar vader op onregelmatige basis. Ze houdt van haar vader, maar zijn zwijgzaamheid en zijn onwil om zijn huis te verkopen maken het er voor haar allemaal niet makkelijker op. De verzorging van meneer Velsen rust op de schouders van Carla [de hoofdzuster; strak beleid] en zuster Sylvia [Syl; best wel heel aardig], maar de zorg voor meneer Velsen wordt te zwaar dus er moet hulp komen; deze verschijnt in de persoon van Bert. Bert moet zijn taakstraf volbrengen in dit verzorgingshuis en krijgt meneer Velsen toegewezen. Bert wordt nauwgezet gevolgd door zijn reclasseringsambtenaar [Esther] die wel een erg groot belang in Bert stelt. Bert is veroordeeld wegens het omver rijden van een bejaarde [honderdtien in de bebouwde kom, bejaarde liep op zebrapad], wat langzaam duidelijk wordt is dat dit gebeurde op de dag dat een paar straten verder een succesvolle bankoverval plaatsvond. Alhoewel succesvol? De daders zijn allemaal gepakt; een is zelfs in zijn been geschoten vlak voordat hij in een taxi wilde springen … Inderdaad; Bert is taxichauffeur en de buit, meer dan een miljoen, is niet teruggevonden. In de kamer van Anton wordt vervolgens veel gezocht. Gera, de af en toe wat getroebleerde, buurvrouw van Anton zoekt altijd; ze verzamelt spullen … spullen van anderen. Dan is er ook nog een zekere Wendy, kennelijk een vriendin van de gewonde en opgesloten bankovervaller, ook zij is op zoek.

Bert ontpopt zich als een talentvolle verzorger. Uit schuldgevoel? Om  zuster Sylvia te imponeren?

Er gebeurt veel en iedereen heeft wat; Esther heeft een pistool, Wendy een honkbalknuppel, Gera heel veel horloges, Anton de tijd, Bert het geld, Marja creatieve therapieën, Carla een morfine verslaving, Thelma geldzorgen en Sylvia een zwak voor Bert.

Een mooi plot, veel humor en af en toe wat ontroerende momenten.

 

Rolverdeling

     ANTON Velsen: bejaarde man; spreekt en beweegt (nauwelijks) meer sinds zijn opname in het verzorgingshuis.

SYL: jonge verzorgende zuster met het hart op de goede plaats, best wel cool.

CARLA Brandsma: afdelingshoofd, houdt van orde en regelmaat  … totdat …

THELMA Spiers-Velsen: dochter van Anton; het is niet altijd makkelijk om te blijven houden van

BERT Bezuyen: taxichauffeur, heeft een taakstraf wegens het aanrijden van een bejaarde – wordt verliefd op Syl

WENDY Vreeze: vriendin van een gewonde en opgesloten bankovervaller.

MARJA Kaaks: huisarts – goedwillend, bij vlagen kundig maar toch vooral creatief.

ESTHER Poort: reclasseringsambtenaar – die haar eigen salaris zwaar onvoldoende vindt.

GERA Blaupot: de buurvrouw van Anton heeft haar eigen manier gevonden om te overleven binnen de muren van het verzorgingshuis.

 

Mannetjes & Vrouwtjes

Zoals in de rolverdeling is aangegeven is het stuk geschreven; voor 2 mannen (ANTON en BERT) en 7 vrouwen maar er zijn wel aanpassingen mogelijk. Anton kan een vrouw worden – enkele aanpassingen in tekst zijn dan wel nodig. Mocht u deze keuze maken zou ik het waarderen als u de vrouwelijke tegenhanger van Anton Toos zou noemen. Andere rollen die van geslacht kunnen veranderen zijn die van Marja (Marcel), Wendy (Willem), Esther (Erik), Thelma (Teun), Carla (Koos) en Gera (Gerrit). Met enkele eenvoudige ingrepen in de tekst kunt u deze veranderingen doorvoeren zonder het verhaal afbreuk te doen.

 

 

                                                                Indeling

eerste bedrijf – begin van de middag

tweede bedrijf – de volgende ochtend

PAUZE

eerste tafereel derde bedrijf – de volgende dag, eind van de middag

tweede tafereel derde bedrijf – nog een dag later