Van Speykstraat 27

7 dames – 4 heren [6d – 5h // 5d – 6h; politieagenten kunnen mannen zijn]

Van Speystraat 27 staat leeg – het lijkt alsof de bewoonster aan het verhuizen was – maar nu is er niemand meer. Wanda [een ‘dame’ van de stoep], Jotie [een junk van de straat] en Rika [een verwarde geest uit het park] zien hun kans schoon. Ze breken in en maken het zichzelf gemakkelijk. Via de locale supermarkt biedt Wanda haar ‘liefde’ aan voor een kleine vergoeding. Makelaar Maarten maakt graag gebruik van deze dienstverlening. Jotie probeert af te kicken en Rika ontfermt zich over een daar gevonden pop [Iesje] en herkent daar haar overleden zusje in. Al snel komt Eduard af op de advertentie van Wanda – helaas kan hij de ‘liefde’ niet betalen en moet genoegen nemen met een leeg bed. De politie {Labrie en Ubbens] komen vragen wat de advertentie in de supermarkt precies betekent en vragen zich af of Wanda inderdaad de officiële bewoonster van het pand is. De eigenaresse meldt zich [Toos]; het huis was van haar moeder die recent is overleden. Ze wil het huis verkopen [via makelaar Maarten] en wil dat de zwervers het pand direct verlaten. Inmiddels is er ingebroken bij de plaatselijke slijterij en wordt een gestolen whiskyfles in het bezit van Toos gevonden – deze fles heeft ze gekregen van Lenie [oprichtster van motorclub Cheeky Curves en breed georiënteerd in het criminele circuit]. Wethouder Been vermoedt een criminele organisatie en dreigt Toos te onteigenen.  Enkele bewoners van het pand worden gearresteerd. Wanda blijkt zwanger. Het aspirant lid van de motorclub Bennie Wassman verleent wat hand en span diensten voor Lenie – zoals het verzorgen van de wietplanten die Lenie bij Toos op zolder laat zetten. Als iedereen weer uit de gevangenis is wordt duidelijk dat de dingen niet zo zijn als ze in het eerste begin leken. 

Een stuk over geluk en liefde, over bedrog en solidariteit, over verdriet en troost en dat alles ruim overgoten met humor en ontroerende relaties.

Van Speykstraat 27 is de ontstaansgeschiedenis van [pension] De Goot / Pension De Richel – een blijspel dat al vele male werd opgevoerd.