Vervalst

4 dames – 3 heren

Samenvatting

Fleur wordt door de politie uitgenodigd om naar de woning van haar vader te komen. Gijs – haar vriend – gaat met haar mee. Als ze aankomen in de woning van haar vader, wacht inspecteur Ensor al op hen. De vader van Fleur is vermoord, de hals doorgesneden met een schildersmes. Fleur is aangedaan, maar niet verdrietig. Ze heeft haar vader nooit gekend. Toen haar moeder (Mineke) nog zwanger was van Fleur heeft ze hem de deur uitgegooid. De vader van Fleur was een tirannieke, sadistische, maar hoogbegaafde restaurateur van schilderijen. Als de moeder van Fleur ook naar het huis van haar ‘ex-ex’ komt wordt duidelijk dat één bepaald schilderij, een Modigliani, een belangrijke rol speelt. Dit schilderij – nu heel veel geld waard – heeft de vader van Fleur gerestaureerd en vervangen door een vervalsing (uiteraard door hem zelf vervaardigd). Het origineel heeft hij, meer dan twintig jaar geleden, bij zijn ex achter moeten laten, en nu is iedereen er naar op zoek.

De vader van Fleur heeft, op de vlucht voor de politie, meer dan twintig jaar in Zuid-Afrika heeft gewoond. Samen met zijn vriendin; Claudette. Het huis waarin zich nu alles afspeelt is van de moeder van Claudette; Ada. Ada woont in het grote huis iets verder op. Ada is dol op appeltaart, tuinieren en haar hond Erik.

Diezelfde avond komt ook Berthil Beusse langs, een privé-detective. Berthil is op zoek naar zijn compagnon. Berthil was door de vader van Fleur ingehuurd om zijn dochter en ex op te zoeken, kennelijk om de bergplaats van de Modigliani te achterhalen. Berthil heeft Fleur en Gijs gevonden en zelfs wat foto’s van hun gemaakt. Ook wordt duidelijk dat Gijs en Berthil elkaar kennen en dat Gijs meer weet van kunst en Modigliani dan hij aan Fleur wil laten blijken. Misschien is dat dan ook de reden dat de inspecteur de vingerafdrukken van Gijs neemt om te vergelijken met die op het moordwapen.

De ochtend daarop wordt Gijs beschuldigd van moord en afgevoerd door de inspecteur. Kennelijk heeft Gijs daarvoor nog de remmen van Berthil’s auto onklaar gemaakt. Ada’s hond wordt dood gevonden op het verse rozenbed en Ada wil hem daar dan maar begraven. Claudette suggereert dat ze dat ergens anders moet doen. De krant maakt melding van de dood van de privé-detective B. Beusse. Claudette wordt door Mineke beschuldigd van de moord op haar ‘ex-ex’. Claudette wil weten waar het schilderij is, zo ook de inspecteur. De sfeer wordt grimmiger. Gijs ontsnapt uit de gevangenis. Berthil blijkt niet tegen een boom opgereden. En op het eind blijkt zelfs de vader van Fleur nog springlevend … en nog altijd even sadistisch. Mineke vertelt uiteindelijk waar het schilderij is. En de politie wordt gebeld. Het rozenbed zal moeten worden omgeploegd … daar ligt nog een lijk.

Een thriller … spannend, bedreigend en verrassend tot de laatste minuut.